Baze podataka se svakodnevno koriste za prikupljanje čuvanje i manipulaciju podacima na osnovu kojih se dobijaju informacije, za upravljanje i odlučivanje u različitim organizacijama kao što su poslovni i proizvodini sistemi, zdravstvo, školstvo, vladine institucije, itd. Zbog velike konkurencije u svim oblastima poslovanja, može se očekivati da tehnologija baza podataka dobije još veći značaj. Jedna od najbitnijih osbina PHP-a jeste mogućnost rada sa bazama podataka. Spajanje sa bazama podataka predstavlja i osnovu za izgradnju kompleksnih mrežnih aplikacija. Inače, uz pomoć PHP-a možete se spojiti sa bilo kojim sistemom za upravljanje bazama podataka (DBMS), a među PHP programerima su svakako MySQL baze podataka najomiljeniji tip. Sama MySql baza podataka ima niz prednosti. 1. to je besplatna open source baza podataka. 2. laka je za korišćenje. 3. bezbedna je za korišćenje. 4. brza je. 5. dobro raspolaže sa memorijom. 6. radi na mnogim operativnim sistemima. 7. podržava nekoliko razvojnih interfejsa uključujući JDBC, ODBC, kao i PHP i Perl. Koriste je trenutno facebook i youtube. Sa PHP - om prestavlja dinamički duo, tj idealnu kombinaciju za izradu dinamičkih web prezentacija. Sama MySql baza podataka ima niz prednosti: , to je besplatna open source baza podataka, dobro raspolaže sa memorijom , radi na mnogim operativnim sistemima, podržava nekoliko razvojnih interfejsa uključujući JDBC, ODBC, kao i PHP i Perl.

Opširnije >

Oracle je relacionalna baza podataka (RDBMS) koju proizvodi Oracle Corporation. Oracle zajedno sa SQL Serverom je baza podataka namjenjena za velike ustanove i korporacije gde se podaci ne mere stotinama i hiljadama slogova već milionima, gde od pouzdanosti baze podataka zavisi opstanak kompanija ili sigurnost država. Ovaj proizvod pored baze podataka uključuje i celi skup pomoćnih alata i aplikacija kao što su e-mail i web serveri. Najvažniju unapređenje od verzije 9, predstavlja Real Application Clusters (RAC ) . Oracle predlaže klaster – ujedinjavanje više manjih računara u jednu logičku celinu, koja gledana sa strane deluje kao jedan veliki računar. Ovo praktično znači da koristeći RAC tehnologiju, kompanije više ne moraju ulagati u skupu opremu za koju ne znaju da li će ikada biti upotrebljena u punom kapacitetu, već u slučaju potrebe za većim kapacitetom obrade, on postiže dodavanjem novih jeftinih mašina u klaster ( kao što su obični PS serveri ). Dodatna prednost je poboljšana pouzdanost ovakvog sistema, jer je do sada sistem zavisio od jednog računara , dok sada u slučaju pada jednog ili više računara unutar klastera ostali računari unutar tog klastera nastavljaju sa radom . Standardno jako polje Oracle baze podataka oduvek je bila velika mogućnost programiranja unutar okruženja . Oracle baze podataka nisu namenjene širem tržištu.

Uskoro Opširnije >>

Microsoft Access je Microsoftov program za upravljanje relacijskim bazama podataka. Sastoji se od Microsoftovog mehanizma „Jet“ za baze podataka (engl. Microsoft Jet Database Engine) i grafičkog korisničkog okruženja. Deo je programskog paketa pod nazivom Microsoft Office, verzija Professional. Ova baza podataka uglavnom koristi se za projektovanje aplikacijua u malim i srednjim preduzećima. Iako nije serverskog tipa, podržava više korisnički sistem rada. Access je potpuni sistem za upravljanje relacionom bazom podataka (Relational Data Base Management System, RDMBS), kojeg koriste milioni ljudi širom svijeta. Programi za upravljanje bazama podataka načinjeni su radi čuvanja velikih količina informacija (podataka), manipulisanja njima i generisanja izveštaja iz njih. Tipični primeri podataka su informacije koje čine telefonske imenike i adresare, zapise o narudžbama, liste za kontakte i mnogo drugog. Često se programi za tabelarne kalkulacije (spreadsheet) pogrešno upotrebljavaju za čuvanje podataka. Međutim, kada se jednom shvati šta se sve može izvesti pomoću programa za upravljanje bazama podataka, shvati se i zabluda čuvanja velikih količina podataka u obliku radnih lista. Kao deo paketa Office, Access koristi određen broj Office resursa, nalik na druge aplikacije. To su fontovi, ClipArt grafika, resursi za proveru pravopisa, AutoCorrect i drugi. Kao i drugi Office programi i Access može da integriše dokumente i informacije koje su kreirali drugi Office i Windows programi. Na primer, moguće je Exel-ovu radnu listu direktno ubaciti u Access-ovu tabelu. Lakoća i fleksibilnost s kojima se to čini zaista su impresivne. Na primer, moguće je iseći deo dokumenta kreiranog drugim programom i potom ga ubaciti u Access tabelu ili ako vam se tako više sviđa, možete prosto importovati jednu vrstu dokumenta u drugi. Ova fleksibilnost daje vam mogućnost da radite na način koji najbolje odgovara vašim ličnim potrebama.

Uskoro Opširnije >>