Word press je softver orvorenog koda u formi sistema za upravljanjem sadržajem. Za izgled vašeg sajta zadužene su teme koje prave profesionalni dizajneri i ustupaju ih na korišćenje besplatno ili uz odgovarajuću naknadu. WordPress može lako da se proširi različitim dodacima (plug-in) za različite namene. Zasnovan je na PHP i MySql bazi podatak. Koristio sam ga u izradi jednostavnijih web prezentacija. Ovo je instrument koji koriste mnogi blogeri. Ipak složenije dinamičke aplikacije zahtevaju pisanje sopstvenog PHP koda. WordPress je danas najpopularniji CMS. Nivo poznavanja: Srednji

Uskoro Opširnije >>

Drupal je CMS (content management system) – to je sistem za upravljanje web sadržajem. Omogućava administratorima web sajta da organizuju i prikažu sadržaj, da prilagođavaju prikaze i obavljaju rutinske zadatke, poput registracije korisničkih imena i lozinki. Jedna od ključnih karakteristika Drupala je da je on u celini otvoren izvor, odnosno, da je izvorni kod dostupan svakome ko želi da radi sa njim. Takođe, i sam sistem je besplatan za sve korisnike, i dok neki web dizajneri prodaju određene tipove Drupalovih varijanti, puno tema i modela je u potpunosti besplatno.Drupal je pisan u PHP-u, programskom jeziku koji je poznat po upotrebi prilikom dizajniranja dinamičkih web sajtova. Drupal radi u mnogim operativnim sistemima (Windows, Mac OS X, Linux, i drugi). Međutim, potrebno mu je obezbediti bazu podataka, poput MySQL, za skladištenje sadržaja i podešavanja. Svako može da kreira modele za Drupal, a trenutno dostupni modeli obuhvataju svašta, od foto galerija do e-komerc sistema. Modulima se može čak promeniti i Drupalovo osnovno ponašanje kako bi se napravio bolji web sajt. Osim toga, možete pronaći i izdašne tutorijale i dokumentaciju koji su dostupni, zahvaljujući zajednici koja radi na razvoju Drupala. Iako su ga neki web dizajneri kritikovali, pripisujući mu da je težak za učenje, Drupal je dobio brojna priznanja zbog svoje koristi i relativno brzog vremena za izgradnju. Poznat je i po svojoj dinamičkoj prirodi: web sajtovi koji su dizajnirani u Drupalovom okruženju se mogu vrlo brzo modifikovati, prostom izmenom modela. Jomla (Joomla) predstavlja glavnu alternativu Drupalu. Osnovni.

Uskoro Opširnije >>

Joomla je mnogo puta nagrađivani sitem za upravljanje sadržajem (CMS), koji omogućava da napravite web sajtove i moćne online aplikacije. Mnogi aspekti, uključujući i lakoću upotrebe i proširenja, učinili su Joomla najpopularniji WEB softverom. Najbolje od svega, Joomla je Open Source rešenje koje je dostupno svima.Joomla predstavlja jedno od vodećih sistema za upravljanje sadržajem uz čiju se administraciju mogu kreirati vrlo kvalitetna web rešenja, sajtovi, portali. Mnogi aspekti, pre svega lakoća korišćenja i mogućnosti proširenja načinilu su da Joomla bude jedan od najtraženijih besplatnih rešenja na webu. Joomla se može koristiti u više domena: kod izrade web i korporativnih portala, intranet i ekstranet rešenja, online magazina, e-commerce rešenja, rešenja za mali biznis, community portala, portala obrazovnih ustanova, ličnih prezentacija. Koncept Joomla sistema je tako kreiran da krajnji korisnici mogu uz minimalnu obuku sami održavati web sajtove. Joomla može odgovoriti raznim zahtevima zbog ogromnog broja dodataka koji se mogu naći na internetu. Za razliku od Wordpressa predstavlja daleko obimniji onlajn sistem. Nivo poznavanja: Osnovni.

Opširnije >>