Razgovor za posao

Par praktičnih saveta o samom procesu traženja i dobijanja posla

Ako ste nekada sebi postavili pitanje " kako dobiti prvi posao, bez ikakvog iskustva?", pročitajte svakako par saveta.

Svakako pratite poslove na koje postavljalju poslodavci na internet portalima za traženje posla, ali nikako nemojte da se ograničite samo na tu jednu opciju. U principu i da ste najbolji programer, i posedujete najbolje veštine od svih kandidata, s' obzirom da poslodavcima stiže veliki broj prijava preko ovih portala, ne mora da znači da će baš Vas odabrati. Mnogo bolja varijanta je da kontaktirate kompanije koje smatrate da su adekvatne vašim interesovanjima i znanju. Možete naravno poslati e-mail sa Vašim CV - jem i nadati se da neće završiti u otpadu, a možda je bolji načina da odštampate CV i da ga direktno predate. Moguće da će te u direktnom kontaktu, uspeti da zakažete neki razgovor. Svakako budite redovni na programerskim skupovima, možda će te na njima upoznati nekoga kome su potrebne Vaše veštine.

U praksi često se dešava da vodeće kompanije već na fakultetu ponude posao programeru, ali nije uvek pravilo. Potrudite se da u svoj portfolio uvrstite što više "realnih" projekata na kojima ste radili. Bilo bi dobro da posedujete i neku svoju prezentaciju, na kojoj npr. izlažete svoji portfolio.

Ukoliko nemate nikakvo radno iskustvo, pokušajte da pronađete kompaniju u kojoj možete volontirati par meseci. Volontiranje u oblasti programiranja svakao se isplati, jer iako ne zaradite ništa, svako ovladaćete veštinama koje će Vam u budućnosti sigurno koristiti.

Sam razgovor za posao nije unificiran. Obično se sastoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog. U prvom delu odgovarate na niz najrazličitijih pitanja. Nemojte očekivati da će te znati sve odgovore, jednostavno programiranje je ogromno polje, tako nešto što ste naučili i znali, jednostavno u trenutku ne možete da se prisetite. Potrudite se pre razgovora da se informišete aplikacijama koje kompanija koristi ili pravi, pa shodno tome pokušajte da predvidite potencijalna pitanja. Npr. ako znate da se kompanija bavi E-trgovinom i koristi Magento, pročitajte par stvari pre nego što krenete na razgovor, kako bi bili iole informisani. Vodite računa da ukoliko je kompanija okrenuta radu sa inostranstvom, razgovor će biti verovatno na engleskom. Postavljaće Vam sijaset pitanja, od osnovnih šta su klase, statičke promenjive, apstrakne klase, interfejsi, enkapsulacija... Do pitanja vezanih za rad sa bazama podataka, šta su indeksi, trigeri, joini, procedure... Posebno bi istakao da poslodavci vole da pitaju koje design patterne poznajemo i koristimo. Tako da obavezno pripremite neke i naučite da ih objasnite.

Ukoliko prođete prvi teorijski deo možete očekivati da u par narednih dana dobijete neki praktičan zadatak da rešite. Ja lično na jednom razgovoru dobio sam da napravim Shoping Cart, ili u drugom slučaju sistem tagova sa uploadom slika i slično. Čak u jednom slučaju postojao je i treći korak, tj razgovor sa vlasnikom u inostranstvu preko skajpa.

Ako ste se uplašili dobra vest da nije u svim kompanijama proces izbora kandidata ovako komplikovan, ali ozbiljnije kompanije praktikuju da Vas forsiraju do gornjih granica, kako bi uvideli nivo vašeg znanja u jedinici vremena.

Pokušajte da ostvarite utisak staložene osobe, koja izlazi na kraj sa stresnim situacijama, sa izraženom željom za napredovanjem i usavršavanjem. Izložite svoje mišljenje o tome na koji način bi unapredili poslovanje kompanije i zašto baš vas da izaberu.

Dakle budite strpljivi kad tada naćićete posao koji vam odgovara. Tokom tog procesa svakako probajte da se bavite frilasningom, svakako uvek nešto učite i dalje usavršavajte se.